Translate

torsdag 19 april 2018

Kartor som hjälpmedel.

Några bilder kvar från 2017 så jag tänkte använda dem som exempel på hur jag använder diverse kartor som hjälpmedel, både för att hitta platser och för att kolla platser som jag hittat ändå. När jag är på väg någonstans brukar jag kolla lämplig färdväg på den eminenta  sidan  https://kso.etjanster.lantmateriet.se/#  där det finns ett flertal kartvarianter man kan dona med.
Grundkartan är topografiska som syns nedan.
 Här har jag zoomat in och sett ut en väg att åka, märkt med ett vitt streck mellan Västerås och Blötberget.
När jag bestämt vägvalet zoomar jag in ytterligare och kollar om det finns intressanta objekt att kolla närmare. Som exempel tar jag Hällsjö som ligger någon mil söder om Ludvika. Den röda vägen är  min färdväg, det som väcker mitt intresse är först de tre kryssen i kartan. Alla som har UE/övergivet som hobby vet (eller borde veta) att ett kartkryss betyder ödehus. Nåväl, jag tittar vidare och ser ordet Gästgivarns i kartans nedre vänstra hörn. Vad är detta?

 Jag väljer ortofoto vilket är flygbilder.

Här syns området gästgivarns som en glänta i skogen norr on vägen. Inget särskilt syns här så det blir att ta till det grova artilleriet.....
 Nämligen https://historiskakartor.lantmateriet.se/historiskakartor/search.html?swedish=true&user=public&arv=false&pul=true&asUrl=https%3A%2F%2Farkivsok.lantmateriet.se%2Farkivsok%2Fstartpage.html&hk_contextpath=%2Fhistoriskakartor . Här söker jag rätt landskap, kommun och område och får en träfflista.

 Här syns Gästgivarns på ekonomiska kartan 1966, bara ladan står kvar. Vi får gå längre bakåt....
       ....närmare bestämt 100 år, till häradsekonomiska kartan 1866, då framträder en hel by på platsen.
Apropå häradsekonomiska så täcker den tyvärr inte hela landet vilket är synd eftersom minsta uthus är med på den. Dessutom är många av kartorna som synes väldigt vackra. Nu till verklighetens Gästgivarns. Klicka på bilden så blir texten läsbar.

           Inte mycket kvar av byn, några husgrunder, övervuxna spismursrester och en jordkällare.                      Människorna som syns på en del bilder är det lokala byalaget som höll på att rensa sly.
Jag använder som sagt kartor även för att kolla platser som jag stöter på av en slump, faktum är att de flesta objekt hittar jag när jag går, cyklar eller kör bil. Som exempel tar jag resterna av en lada i mina förra hemtrakter i västra Roslagen.

 Tegelstenarna är märkta MT vilket står för Mälardalens Tegelbruk, en koncern som bla drev Rimbo                                                      tegelbruk en halvmil från ladans plats.
In på historiska kartor.
På ek kartan 1952 finns inga spår av ladan.

                                                   Men på häradsek 1901 dyker den upp.
 På sidan kan man som synes även söka dokument, pilen visar till en skifteskarta som upprättades                                                                    1917, där finns ladan med.

Avslutar med en bild av min utrustning. Kameran är en Canon 6D med det objektiv jag använder mest, Canon EF 24-105 1:4L. Canons 50mm 1:8 används i sällsynta fall till en del utomhusbilder. I väskan syns ett gorillastativ, bra att ha i skumma, trånga miljöer där inte ett vanligt stativ funkar.
Den vänstra ficklampan har en fast koncentrerad ljusstråle med lång räckvidd, de två andra har variabel ljuskägla.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar