Translate

måndag 27 maj 2013

Den stora skogsladan

Omgiven av tall- och granplanteringar står ladan och ruvar på sina hemligheter. För inte så länge sedan var den omgiven av hektar på hektar av åker och äng. Jag räknade årsringar på en nysågad stubbe och kom fram till att de äldsta träden planterades i slutet av 1970-talet. En liten bit från ladan finns resterna av ett hus, men det försvann nog långt innan åkrarna blev barrskogsodling.

“Won't somebody please think of the children?!”


                             Körbryggan var spännande att gå på, men vad gör man inte för en bild...Ladans inre var rena redskapsmuseet, här fanns allt från hästdraget till senaste skriket på 70-talet.

Här går jag bet. Mobil transformator?

                       Fyrskärsplogen kan inte ha tjänstgjort så många år. Bör vara årsmodell ca 1970.

Baksidans körbrygga var borta.


 Ett bit bortåt vägen fanns ännu öppen mark, men det såg ut att vara några år sedan senaste höskörden. Ena    ladan njöt av pensionärstillvaron i kvällssolen...                                  
                                        ...men den andra hade gått till de eviga ängsmarkerna.
Hässjestörarna återgår sakta till den skog de en gång kom ifrån.
Till vänster syns ladan på flygbilden från hitta.se, till höger ett utsnitt från ek kartan 1955. Torpet A, ladan B, ängsladan C och rasade ängsladan D.

1 kommentar:

  1. transformatorn användes nog vid tröskning har sett bilder där man tog ut nätel till motor med transformator direkt på åkern för att kunna stå med tröskverket på fält

    SvaraRadera