Translate

onsdag 22 januari 2014

Onsdagsblandning.

          En onsdagsblandning med bilder från olika håll i landet, vi börjar med en uppländsk tvättstuga.
  På bilden ovan ses att man lagt på ett modernt plåttak för att bevara kåken, nedan ser man en tillbyggnad som innehåller pump och hydrofor. Denna verkar dock inte ha använts på bra många år.
                                            Söndereldat? Eller fruset? Sluttvättat i alla fall.
                                                                    Reservdelshyllan.
Vi förflyttar oss till Östergötland och en nedlagd gruva, där en (dynamit?)-förrådskällare förvandlats till spilloljeförvaring.


Tillbaka i Uppland, närmare bestämt inre Roslagen. Ett övergivet pumphus på Finstaåsen.

Så förflyttar vi oss en bit västerut, och hittar en plats i Kundbyskogen där Vintergröna täcker marken och ett knotigt fruktträd lagt sig till ro. I bildens mitt syns en liten kulle där man kan sparka fram tegelbitar ur jorden, och till vänster syns ännu en liten kulle. Här låg torpet Stendammen, byggt på 1820-talet och rivet på 1930-talet. För den intresserade kan jag rekommendera häftet "Kundby bys torp och backstugor" av Eva Österlind. Finns på Rimbo (och Norrtälje) bibliotek.
 Den vänstra kullen på bilden ovan är torpets jordkällare. Den gick jag förbi flera gånger utan att se den, men det var innan skogen avverkades.Numera syns den tydligt.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant. På min mammas sida av släkten finns folk som bott i just torpet vid Stendammen. Han hette Axel och byggde senare tillsammans med min mormor "KUNDBY, 2:30" Men jag har hittios varit relativt dålig och kanske inte helt intresserad av släkthistoria, det är intresse som kommit relativt nyligen.

    SvaraRadera